Reklama
 
Blog | Lukáš Moudrý

„Snad pro Tvé sklony k zločinu, přistihl jsem tě při činu“ aneb, jak nevytvářet podmínky k zločinu

„Snad pro Tvé sklony k zločinu, přistihl jsem tě při činu“ kdo by neznal tenhle rým z Básníků.

Po přistižení následuje, soud a vězení. Pocit zkaženého života a všudy přítomné odsouzení ze strany společnosti.

Proč se dopouštíme zločinu? Jsme křehcí, v jeden okamžik jsme naplněni morálkou a dobrotou a v druhém jsme ochotni tyhle vlastnosti pohřbít a doslova je směnit za osobní profit.

Taky vnímám, že páchání protizákonných skutků je navíc spojené s jistou mírou znalostí a dovedností, které signalizují, že pachatel není hlupák, spíše naopak.

Třeba ti, kteří zpronevěří peníze, nebo se dopouští korupce. Drtivá většina pachatelů se vyznačuje vysokou vzdělanostní úrovní. Tu získali na státních vysokých školách, které jsou financovány ze státního rozpočtu. Můžeme si lehce udělat názor, že spácháním takového skutku, ztrácí všichni. Myslím tím jak pachatele, tak i společnost a státní rozpočet. Právě ze státního rozpočtu se financuje studium a ztrátu na úrovni společnosti můžeme vnímat tak, že možný specialista v oboru by mohl přinést inovace, prospěch, ale to se mu z vězení nepodaří.

V rámci těchto úvah vyvstává několik otázek… Jak nás současně nastavený systém ochraňuje před pokušením spáchat nezákonný čin a jak společnost chrání své investice, které jsou vkládány do vzdělávacího procesu a v neposlední řadě, lze takovou ochranu vůbec vytvořit na úrovni státu, Evropské unie, či globálně?

Ano, vše je proveditelné a lehce.

Tento článek píši, protože jsem na internetu narazil na společnost XPRNG, která vyvinula software pod názvem Voskhod. Když jsem si přečet co všechno tento prográmek umí, vyrazilo mi to dech a rozhodl jsem se prostřednictvím svého blogu informovat o jeho jedinečnosti i ostatní lidi. Takže, jedná se o globální agregátor všech existujících digitálních dat s jediným centrem pro zpracování, jak pro jednotlivé státy, tak pro společenství států. Software používá hybridní umělou inteligenci, která zasahuje do celkové architektury mikro služeb.

Nejsem IT profesionál, ale po přečtení prezentace Voskhodu od jejich tvůrců si plně uvědomuji, že software sám umí vyhledat, soustředit na jednom místě a analyzovat informace za účelem nepřetržitého vyhodnocování s přihlédnutím k zachování maximální efektivity využití dat k dosažení stanovených cílů. To znamená, že zadané cíle plní co nejefektivněji. . .

Znám mnoho softwaru, které „běží“ na umělé inteligenci, která je však ve svých možnostech značně ohraničena. Omezenost vnímám zejména v tom, že nedokáže pojmout, kombinovat a vyhodnotit data z našeho celkového systému ve kterém žijeme. Myslím tím data z ekonomického, vzdělávacího, bezpečnostního, zdravotního, fyzikálně chemického, technologického, průmyslového, potravinářského a spousty jiných odvětví.

Využitím Voskhodu by tedy nikdo netratil, naopak by všichni jen profitovali. Snížila by se možnost provedení nezákonných skutků, současně s tím by klesla i motivace k takovému jednání. To by zákonně vedlo k úspoře finančních prostředků. Takto nově získané peníze by se mohl nainvestovat do projektů, směřujících k vytvoření vyššího bohatství ve společnosti.

Lidé, kteří vnímají systém, že pracuje pro ně, přináší jim větší bohatství a komfort, takovému systému věří.

Můžeme se na celou věc podívat i ze sociologického pohledu. Víra ve funkční systém vede ke zlepšení celkové pohody ve společnosti. Lidé jsou klidnější, respektují se navzájem, věří si, nemají motivaci si škodit. Je to dobrý základ pro všechny lidi.

Závěrem chci říci, že chci žít ve společnosti, ve které bude na prvním místě člověk. Myslím tím, život člověka a svoboda, úplná demokratizace všech informací, tvořivá ideologie vedoucí k rozvoji, spravedlnost a rovnost a samospráva společnosti.

Voskhod vnímám jako prostředek a samotný nástroj, jak takové společnosti docílit. Věřím, že v budoucnu nalezne uplatnění.

Reklama